Volgogradin iskut

Volgogradin iskut

Vuosi 2013 päättyi Venäjällä Volgogradissa verisesti. Itsemurhapommittaja iski päärautatieasemalla surmaten 17 ja haavoittaen ainakin 50 henkeä. Seuraavana päivänä todennäköisesti sama ryhmittymä iski johdinbussiin. Iskussa sai surmansa 17 henkeä ja noin 30 haavoittui. Lehtimies Shura Burtin pohtii Facebook-statuksessaan Volgogradin pommi-iskujen taustaa ja pitää viittauksia turvajärjestelyihin ja erikoisjoukkojen ammattitaitoon pään työntämisenä pensaaseen. Pohjois-Kaukasiassa on käyty hiljaista sotaa jo 20 vuotta. Burtinin mielestä Putinin aloittama toinen Tšetšenian sota oli Venäjän presidentin suurin virhe. Se nosti läpikorruptoituneen joukon valtaan ja konservoi konfliktin. Burtin vertaa ratkaisua helvetinkoneen asettamiseen kotitalon nurkan alle.
Kytevä konflikti on taloudellisesti ja vallan käytön suhteen edullinen niin armeijalle, sisäministeriön joukoille kuin asekaupallekin. ”Terrorismin vastaisen taistelun” verukkeella lypsetään rahaa budjetista ja kontrolloidaan kansalaisia sekä ruokitaan vihaa ja sotamielialaa venäläisissä ja tšetšeeneissä. Nyt onkin aikuistumassa sukupolvi, jolle neuvotteleminen ja sovitteluratkaisu ovat tuntemattomia ilmiöitä, ystävyydestä ja solidaarisuudesta puhumattakaan.

Tšetšenian naapurissa Dagestanissa tilanne on huonontunut viime kuukausina. Nuorisoa siirtyy islamistijoukkoihin ja olot ovat sekavat. Uutisissa on jo pitkään kirjoitettu päivittäin ammutuista poliiseista ja tuhotuista islamistitaistelijoista. Myös Kabardi-Balkariassa ja Ingušiassa tilanne on huono. Tšetšenian hallitus toimii pelon ja Moskovan valtavan rahoituksen varassa. Huhujen mukaan johtaja Ramzan Kadyrovin lähipiiri siirtää jo perheenjäseniään muualle.

Putin piti 1.1. Volgogradissa neuvottelutilaisuuden terroristien vastaisesta taistelusta ja puhui entiseen tapaansa: ”Jatkamme terroristien vastaista taistelua kunnes heidät on tuhottu”. Onnistuuko tämä, ellei analysoida terrorismin syitä ja ratkota taustalla olevia ongelmia? Burtin hymähtää väitteille islamistien saamasta lännen rahoituksesta, sillä todellisuudessa raha tulee pääosin kiristämällä ja uhkailemalla yrittäjiä. Sotšin olympialaisten vaikutukseen Burtin ei ota kantaa, mutta tuntuu ilmeiseltä, että ne tarjoavat julkisuutta paitsi Putinin hallinnolle myös sen vastustajille, muun muassa islamisteille.