Vammaisten oikeuksien edelläkävijä Moreno johtaa nyt Ecuadoria

Vammaisten oikeuksien edelläkävijä Moreno johtaa nyt Ecuadoria

ecuador3_17Sunnuntaina 2.4.2017 Ecuadorin uudeksi presidentiksi valittiin Lenín Moreno. Hänet tunnetaan rauhallisena neuvottelijana ja kansaa lähellä olevana leppoisana humoristina, vaikka edes hän ei ole välttynyt ikäviltä mustamaalaamiseen tähtääviltä puheilta tai siltä tosiasioiden vääristelyltä, mitä Ecuadorissa on jo ehditty kutsua tiedonvälityksen terrorismiksi. Lenín Morenon tuntevien ihmisten kertomuksista välittyy kuva uhrauksia kaihtamattomasta miehestä, joka on enemmän kuin koskaan valmis laittamaan elämänsä peliin palvellakseen lähimmäisiään.

 

Lenín Voltaire Moreno Garcés on vuonna 1953 Ecuadorin Amazonin puoleisella alueella syntynyt pitkän linjan poliitikko, vaikka hänen varsinainen politiikon uransa ei ole vielä kovin pitkä. Hänen kummatkin vanhempansa toimivat opettajina ja hän on ollut naimisissa puolisonsa kanssa jo yli 40 vuotta. Julkisen hallinnon kandidaatin tutkinnon suorittanut Moreno työskenteli turismiteollisuuden parantamiseksi aina siihen asti, kun hän menetti liikuntakykynsä ryöstössä vuonna 1998. Sen jälkeen hänestä kuoriutui pyörätuolista käsin ja selkäytimen aiheuttamasta alaraajojen halvauksesta huolimatta aktiivinen toiminnan mies. Moreno ryhtyi motivoimaan ihmisiä kiertämällä Ecuadoria ammattipuhujana. Hän on julkaissut kymmenkunta kirjaa ja toiminut kansallisen vammaispolitiikan johtajana.

NOBELIN RAUHANPALKINTOEHDOKAS

Vuonna 2006 Lenín Morenosta tuli Ecuadorin varapresidentti, ja hänet valittiin uudestaan samaan tehtävään vuosiksi 2009–2013. Hän sai jopa kansainvälistä mainetta erityisesti kahdesta sosiaalipolitiikan ohjelmasta, joista ensimmäinen (Misión Solidaria Manuela Espejo) tähtäsi löytämään ja tunnistamaan kaikki Ecuadorin vammaiset sekä hoitamaan heitä asianmukaisesti ja tukemaan heitä ilmaisin pyörätuolein ja kävelykepein. Toinen ohjelma (Programa Joaquín Gallegos Lara) pyrki antamaan riittävän taloudellisen tuen vakavasti vammautuneille, jotta he voisivat palkata itselleen pysyvän vakituisen avustajan.

Vuonna 2012 Moreno oli ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi työstään vammautuneiden ecuadorilaisten perustulon, hoidon ja hyvinvoinnin puolesta. Koska kyseinen malli on levinnyt useisiin muihin maihin kuten Guatemalaan, Kolumbiaan, Chileen, Peruun ja Uruguayhin, Ecuadorista on tullut vammaisoikeuksien saralla Etelä-Amerikan ja koko Latinalaisen Amerikan edelläkävijä.

Vuonna 2016, Japanin ja Ecuadorin maanjäristysten jälkimainingeissa, Moreno sai kansainväliset luonnonkatastrofeista vastaavat toimijat sitoutumaan vammaisille annettavaan erityiseen apuun, joka kulkisi aina hätätilan ensihoidosta tuhoista toipumiseen ja uudelleenrakentamiseen asti. Lisäksi hän on kunnostautunut aktiivisena vammaisten asuntopolitiikan tekijänä ja ajanut lakialoitetta, joka pakottaisi yritykset palkkaamaan ihmisiä, joiden kyvyt toimia ovat erilaiset.

TYÖTÄ UNOHDETTUJEN HYVÄKSI

Joulukuussa 2013 silloinen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nimesi Morenon Yhdistyneitten kansakuntien vammaisuuden ja saavutettavuuden erikoislähettilääksi. Hänen tehtäviinsä kuuluivat erityisesti sosiaalisesti yhdenmukaisempien yhteiskuntien edistäminen, kansainvälisen akateemisen ja kaupallisen yhteistyön syventäminen suhteessa eri lailla toimiviin ihmisiin ja heidän toimintakykynsä parantamiseen. Moreno pyrki motivoimaan useiden hallitusten poliittista tahtoa luoda laadukkaan elämän olosuhteet myös vammaisryhmille ja toteuttaa näin maailmanlaajuisesti paremmin YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista (CRPD).

Morenon ja hänen sosialistisen Alianza País -puolueensa 48-sivuinen hallitusohjelma vuosille 2017–2021 käsittää kahdentoista erilaisen vallankumouksen määritelmät aina poliittisesta ja eettisestä vallankumouksesta kaupunkien ja nuorten vallankumoukseen. Ohjelmassa ei unohdeta myöskään ekologiaa, tuotannollisia tai kulttuurisia teemoja tai köyhyyden vastaisen taistelun syventämistä entisestään. Morenon on tarkoitus luoda parempia edellytyksiä maan työllisyydelle ja parantaa korkekoulutusta yhä laajemmin. Hän aikoo myös parantaa vanhusten elämänlaatua ja muuttaa Ecuadorin maaseudun olosuhteita sekä lisätä perheiden keskinäistä solidaarisuutta. Näin hän jatkaa kansalaisvallankumouksen viitoittamalla sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tiellä.

Haavoittuvimpien huomioiminen ei ole Morenolle uutta: ”Ennen vammautuneet ihmiset elivät eristäytyen ja piiloutuen, nyt he sen sijaan uskaltautuvat ulos pää pystyssä tavoittelemaan onnellista elämää ja osallistumaan kansalliseen kehitykseen.”

Moreno on luvannut muuttaa tapaa tehdä politiikkaa, mutta samalla hän aikoo edeltäjänsä linjaa jatkaen tehdä työtä ”unohdetuista kaikkein unohdetuimpien hyväksi”.

Moreno varttui Nuevo Rocafuerten kaupungissa Amazonin sademetsäalueella, mikä herätti hänessä halun suojella luontoa sekä edistää alkuperäiskansojen oikeuksia ja ylipäänsä ajaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Julkisen hallinnon kandidaatiksi opiskellut Moreno määrittää solidaarisuuden ”syyksi jonka takia olen täällä nyt, koska jos et elä palvellaksesi muita, sinusta ei ole elämään lainkaan”.

Toisaalta uudessa presidentissä elää vahva huumorintaju, onhan hän kirjoittanutkin aiheesta laajalti. Huumori on auttanut häntä taltuttamaan vammautumisesta seuranneen kivun. Moreno sanoo löytäneensä henkisen rauhan annettuaan anteeksi itseään ampuneelle ihmiselle: ”Siltä nuorelta puuttui taatusti paljon rakkautta.” Kolmen tyttären isä näkee, että politiikkaa ei ole rumaa: ”Minulla on usko siihen, että politiikan voi pelastaa.”

ECUADOR JATKAA TIELLÄ KOHTI SOSIALISMIA

Morenon vaaliteeseihin ovat kuuluneet muun muassa kansalaisvallankumouksen vahvistaminen ja laaja sosiaalisen asumisen ohjelma. Tuleva presidentti on myös aikonut tukea maataloutta entistä enemmän ja luoda kokonaisvaltaisen ohjelman maan haavoittuvaisimpien ryhmien hyväksi.

Vaaleissa toiseksi tulleen oikeistolaisen Guillermo Lasson tavoitteet olivat kuin suoraan uusliberalismin oppikirjasta. Niihin sisältyi talousmallin muuttaminen, verohelpotuksia, yksityisen sektorin vaikutusvallan kasvattamista, aggressiivisempaa vapaakaupan edistämistä, konservatiiviseen Tyynenmeren allianssiin (Alianza de Pacífico) liittyminen sekä muun muassa edistyksellisistä Etelä-Amerikan kansojen liitosta UNASURista ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen valtioiden yhteisöstä CELACista eroaminen.

Lasso olisi myös ollut karkottamassa Wikileaksin perustajan Julian Assangen Ecuadorin Lontoon suurlähetystöstä ensimmäisen 30 virkapäivänsä aikana. Morenon vaalivoitosta riemastunut vapaaseen ja totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen uskova Assange on kuitannut tämän lupauksen ystävällisen ironiseeen sävyyn ja pyytänyt miljonääri Lassoa puolestaan lähtemään Ecuadorista pois, ”veroparatiisin varoineen tai ilman”, seuraavan 30 päivän aikana.

Helposti hymyilevä tuleva valtionpäämies Lenín Moreno tunnetaan myös kampanjasta ”Hymyile Ecuador, olemmehan ystävällisiä”. Hän määrittelee politiikan vitsaillen pakolliseksi pahaksi eli anopiksi: ”Sanon usein, että politiikka on niin rumaa, että sen takia anoppia kutsutaan poliittiseksi äidiksi.”

Morenon tukena varapresidentin roolissa tulee toimimaan sähköinsinööri Jorge Glas, joka on ehtinyt toimia väistyvän presidentin Rafael Correan varapresidenttinä vuodesta 2013 lähtien. Jaettujen arvojen ohella hänen persoonansa tuo jatkuvuutta hyväksi havaittuun hallintoon.

Kansan tuella saavutetun vaalivoiton jälkeen Moreno on ojentanut kätensä kaikille niille, jotka haluavat osallistua keskusteluun asiakysymyksistä, jotka koskevat maan tulevaisuutta. Hän on ehtinyt myös luvata vähentävänsä Ecuadorin  korruptoitiota entisestään.

Teksti Sami Laaksonen

 Alianza País -puolueen 48-sivuinen hallitusohjelma vuosille 2017–2021: http://www.alianzapais.com.ec/wp-content/uploads/2016/10/Programa-de-Gobierno.pdf