UKRAINA: Syytteestä syytteeseen Odessassa

UKRAINA: Syytteestä syytteeseen Odessassa

ukraina_odessa
Viranomaiset pystyttivät metalliaidan Kulikovon aukiolle ammattiliittojen talon ymprille. Aidasta on tullut muistoseinä, jonka äärioikeistolaiset hajottavat säännöllisin väliajoin.


Kevään 2014 tapahtumista vapauttava päätös, osalle heti uudet syytteet

Kolmen vuoden oikeuskäsittelyn jälkeen Tšornomorskin piirioikeus vapautti 18.9.2017 syytteestä 19 henkilöä, joita syytettiin kuuden ihmisen surmaamisesta Odessan Gretšeskaja-aukiolla 2.5.2014. Tuolloin Kiovan uuden hallituksen tukijat ja vastustajat ottivat yhteen. Illemmalla yhteenotto siirtyi Odessan ammattiliittojen talolle, ja siellä tappelussa ja sitä seuranneessa tulipalossa kuoli 48 ihmistä, useimmat Kiovan hallituksen vastustajia. Ammattiliittojen talon tapauksesta ei ole vielä nostettu yhtään syytettä.

 

Kaikki kuusi Gretšeskajalla kuollutta ammuttiin. He kuolivat haulikolla, pneumaattisella pistoolilla ja luotiaseella ammuttuina. Ainakin yhden ampujan nimi on jo kauan ollut yleisesti tiedossa: Sergei Hodijak edusti Euromaidanin ja Kiovan hallituksen kannattajia. Samalla haavoittui myös poliiseja ja toimittajia. Olin läsnä oikeudenkäynnissä vuonna 2015 Odessan Malinovskin alioikeudessa, jossa surmattujen omaiset nousivat ilmoittamaan, ettei heillä ole vaatimuksia syytettyjä kohtaan, koska he tietävät, ettei joukossa ole heidän poikiensa murhaajia. He vaativat panemaan syytteeseen murhaajan ja mainitsivat Hodijakin nimenkin, tämä oli tuolloin vapaalla jalalla.

Kävin useamman kerran juttua käsittelevissä oikeudenistunnoissa Odessassa. Tunnelma oli aina kireä, vastakkain olivat surmattujen omaiset, syytetyt ja radikaaliryhmät. Samantekevää, missä Odessan alioikeudessa oikeudenkäyntejä pidettiin, asetelma oli muuttumaton. Vain kireys vaihteli: aina kun oikeuden oli määrä päättää syytettyjen vapauttamisesta tai pitämisestä vangittuina, oikeussali muuttui kansankokoukseksi. Tuomareita on saarrettu istuntosaliin, kuten kävi 30.5.2015, kun patrioottijärjestöjen aktiivit motittivat Odessan Malinovskin alioikeuden tuomarikollegion vaatien näitä luopumaan tuomarin oikeuksistaan sen jälkeen, kun nämä olivat päättäneet vapauttaa takuusummaa vastaan tutkintavankeudessa olleet syytetyt. Ja tuomarit tosiaan alistuivat, allekirjoittivat vetäytymisensä jutun käsittelystä, ja kaikki ne, joiden piti päästä vapaaksi takuita vastaan, jäivät tutkintavankeuteen. Samat aktivistit saivat 16.12.2016 painostettua tuomarit päättämään syytettyjen pidätyksen jatkamisesta yksinkertaisesti ”hirttämällä” oikeustalon viereen tuomaria esittävän nuken, jolla oli kyltti ”Hän vapauttaa separatisteja”.

Vapauttavan päätöksen julistamiseen Tšornomorskin kaupunginoikeudessa liittyivät ennennäkemättömät turvatoimet. Odessalaisten toimittajien mukaan oikeustalon ympärille oli koottu huomattavat poliisivoimat. ”Oikeistoradikaalit patrioottiryhmät” yrittivät taas kerran tunkeutua oikeussaliin. Poliiseja vastaan he käyttivät paukkupommeja ja kyynelkaasua, ja yli 20 poliisia turvautui lääkärin apuun. Kuten aina, yhtään hyökkääjää ei silti pidätetty. Syyttäjä nosti kuitenkin kaksi syytettä levottomuuksista oikeustalon luona. Yksi niistä nojaa pykäliin, jotka koskevat uhkailua ja väkivaltaa lainvalvojia kohtaan, toinen syyte perustuu ilkivaltaa koskeviin pykäliin. Aika näyttää, miten kauan rikostutkijoilta menee poliiseja vastaan hyökänneiden henkilöllisyyden selvittämiseen. Periaatteessa se ei ole vaikeaa, sillä Odessan Oikean sektorin entinen johtaja Sergei Sternenko kutsui sosiaalisessa mediassa avoimesti aktivisteja ”taisteluun”. Levottomuuksiin osallistuneet ovat jääneet mieleen aktivistien edellisissä tempauksissa otetuista kuvista, olipa kyseessä sitten tuomarien motittaminen tai omaisten pelottelu pienissä muistotapahtumissa Kulikovon aukiolla – siellä muistellaan ammattiliittojen talon tulipalossa 2.5.2014 menehtyneitä.

Oikeudenkäyntiä seurannut Odessan Taimer -julkaisun toimittaja Nadežda Melnitšenko kertoi, että vapautetut kuljetettiin pois oikeudenistunnosta poliisin bussilla. He pääsivät lähtemään oikeustalosta vasta tunnin päästä päätöksen julistamisesta, koska rakennus oli patrioottisten järjestöjen edustajien saartama. Vapautetut vietiin ulos varauloskäynnin kautta noin kuudelta illalla poliisin ympäröiminä. Heidät kuljetettiin vartioituina lähes Odessaan saakka ja päästettiin ulos autosta Ovidiopolen tienoilla. Peinoisbussilla liikkunut miesjoukko tavoitti siellä Jevgeni Grištšukin, yhden vapautetuista, ja hyökkäsi hänen kimppuunsa. Pahoinpitelyn seurauksena hän sai päävamman, kylkiluun murtuman ja paljon mustelmia ja ruhjeita.

Toisin kuin poliisin kanssa tapelleet, juuri vapautetut Jevgeni Mefedov ja Sergei Dolženkov ovat jälleen tutkintavankeudessa. Heti vapauttavan päätöksen julistamisen jälkeen oikeussaliin tuli turvallisuuspoliiseja ja syyttäjä, jotka ojensivat heille ilmoituksen, että heitä epäillään Ukrainan rikoslain 110 § 2. momentin rikkomisesta (Ukrainan alueellisen eheyden uhkaaminen). Samalla turvallisuuspoliisit rajoittivat laittomasti heidän liikkumisvapauttaan: päästivät käymälään vain vartioituina. Faktisesti heidän pidätyksensä rikkoi tuomiota vastaan, koska sen mukaan kaikki epäillyt olisi pitänyt vapauttaa oikeussalissa. Mefedovin ja Dolženkovin pidätyksestä ei myöskään tehty pöytäkirjaa.

Miehet vietiin tiettävästi laittomasti Odessaan, jossa Kievskin alioikeudessa pidettiin yöistunto ja päätettiin ennalta ehkäisevästä rangaistuksesta. Haastetta ja kutsua oikeuden istuntoon heille ei esitetty. Päätökset rikosepäilystä heille ojensivat Ukrainan turvallisuuspoliisin työntekijät, joilla ei ollut tähän valtuuksia, sillä rikosjuttuja tutkivat aivan muut tahot. Mefedov ilmoitti oikeudessa, ettei hänen ollut sallittu ottaa yhteyttä asianajajaansa Valentin Rybiniin. Hän kieltäytyi maksuttomasta asianajajasta ja teki ilmoituksen siitä, että oikeus rikkoo hänen laillista puolustusoikeuttaan. Tämä kaikki jätettiin huomiotta ja hän kuten Dolženkovkin päätyi taas 60 päiväksi tutkintavankeuteen.

Tällä kertaa syytteet perustuvat maaliskuun 2014 tapahtumiin, jolloin Mefedov ja Dolženkov järjestivät autoilutapahtuman Odessa–Nikolajev. Seuraavana päivänä kaupungissa oli saksalaisten fasistien miehityksestä vapautumisen vuosipäivä – näinhän toisen maailmansodan tapahtumia vielä äskettäin kuvattiin. Nyt syyttäjä katsoo autoilutapahtuman kaupungin vapautumisen kunniaksi todistavan järjestäjien separatistisista aikeista – tosin asiasta nostettiin rikossyyte vasta vuonna 2015.

Hiljattain [syksyllä 2017] kävin Odessassa suomalaisten kollegojen kanssa. Syyskuun 3. päivän aamuna menimme ammattiliittojen talolle. Sukulaisten ja läheisten järjestämän tapahtuman oli määrä alkaa kello 15, me taas kävimme aamulla. Rakennusta ympäröivässä metalliaidassa oli kirjoituksia, joita en edellisillä käynneillä nähnyt: ”Vancouver on kanssanne”, ”Slavjansk muistaa teidät”, ”Venäjänkielinen Lviv ei unohda”. Jotkut osat aidasta oli juuri maalattu. Edellisenä iltana olimme tavanneet eräitä Gretšeskaja-jutun syytettyjen sukulaisia. He kertoivat, että vain viikkoa aikaisemmin aidassa oli toisenlaisia kirjoituksia: ”Venäläistä šašlikkia” (pilkantekoa tulipalossa menehtyneistä).

Gretšeskaja-jutusta kolme vuotta syytteessä olleiden läheiset, samoin ammattiliittojen talon tulipalossa menehtyneiden ja loukkaantuneiden omaiset kokevat aktivistien esittämien uhkauksien ja loukkauksien lisäksi myös Ukrainan turvallisuuspoliisin SBU:n painostusta. Heistä monet kertovat kotietsinnöistä sellaisten päivämäärien edellä kuin 2.5. tai voitonpäivä 9.5. Käytännössä kaikki, joiden havaitaan osallistuvan kansainvälisiin tapaamisiin – olipa kyseessä Euroopan parlamentti tai YK – joutuvat Mirotvorets-sivulle, jolla julkistetaan ”separatistien” ja muun muassa epäilyttävien ulkomaistenkin toimittajien henkilö- ja yhteystietoja.

Tänä vuonna Etyjin tarkkailuryhmä on Odessassa yrittänyt edistää neuvotteluja patrioottiaktiivien, muistotapahtumien järjestäjien ja lainvalvojien kesken. Sellaiseen tapahtumaan osallistunut Viktoria Matšaulko kertoo: ”Etyj halusi hyvää. He halusivat, että muistotapahtuma sujuisi rauhallisesti. Kulikovon kentälle tuli 2.5. tuhansia ihmisiä. Valvonta oli erittäin ankaraa, ihmiset päästettiin ensin kymmenen hengen ryhminä metallinpaljastimien läpi. Muistokokouksen piti alkaa klo 15. Menehtyneiden äitejä, joiden piti tulla kentälle erikseen, ei kuitenkaan näkynyt. Sitten ilmeni, että vastoin edellisenä päivänä sovittua heidät oli petkutettu nousemaan bussiin ja viety poliisiasemalle, jossa heitä pidettiin perusteettomasti yli tunti. Vasta yleisön painostuksen takia heidät päästettiin vapaaksi ja he tulivat ammattiliittojen talolle mustine ilmapalloineen. Siinä vaiheessa aukiolla oli tuhansia ihmisiä, jotka ottivat heidät vastaan aplodein.” Viktoria itse ei osallistunut muistotapahtumaan: hänen asunnossaan oli samaan aikaan turvallisuuspoliisin kotietsintä.

Toimittaja Nadežda Melnikova lisää, että 10. huhtikuuta 2017 Odessassa oli kotietsintöjen aalto, etsintä kohdistui myös hänen asuntoonsa. Kotietsintöjä tehtiin yli 20 henkilön luona, jotka käyvät säännöllisesti Kulikovon kentällä tai informoivat yleisöä Odessan poliittisesta kehityksestä, kuten Nadežda.

Teksti Oksana Tšelyševa
Suomennos Kirsti Era