Saudi-Arabia mukana Länsi-Saharan konfliktissa

Saudi-Arabia mukana Länsi-Saharan konfliktissa

lansisahara_saudiarabia

Marokolla on kiinteät suhteet Ranskaan, jonka avulla se on saanut vaiennettua monia Länsi-Saharaa koskevia vaatimuksia, joita on yritetty tuoda esimerkiksi Euroopan union käsittelyyn. Mutta Marokolla on myös toinen merkittävä kumppani, Saudi-Arabia. Marokko ja Saudi-Arabia muodostavat kiinteän kaksikon, ja saudit vakuuttavat täyttävänsä Marokon rahakirstun vajetta sopivia palveluksia vastaan. Saudeilla on sormensa myös Marokon Länsi-Saharan miehityksessä.

 

Marokolla on läheiset suhteet Persianlahden maiden monarkioihin ja valtaa pitäviin perheisiin ja lisäksi kiinteät talous- ja strategiset kumppanuussuhteet niihin. Maalle myönnettiinkin tarkkailijan asema Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvostossa (GCC). Osapuolilla on kätketyt agendat, monenlaiset voimatasapainoa säätelevät suhteet sekä kiistattomat yhteydet. Tosiasiassa GCC:tä johtaa ja hallitsee Saudi-Arabia. Mitä se siis haluaa Marokolta ja mitä Marokko tarvitsee siltä? Mikä on Saudi-Arabian rooli Länsi-Saharan konfliktissa, ja mitä Marokko antaa vastineeksi?

Saudi-Arabia painosti YK:n pääsihteeriä

Wikileaksin paljastamat salaiset asiakirjat paljastavat Saudi-Arabian osallisuuden, kun Länsi-Saharaa estettiin ottamasta osaa Afrikan unionin ja YK:n huippukokouksiin lähettämällä YK:n pääsihteerille kirjeitä, joissa uhattiin boikotoida tapaamisia mikäli Länsi-Saharan delegaatio on paikalla. Ei ollut mitään yllättävää siinä, että Marokko pyysi kummisetäänsä Saudi-Arabiaa tekemään tuollaisen palveluksen.

Pysyvällä YK-edustajistollaan Saudi-Arabia on estänyt Länsi-Saharan osallistumisen YK-tapaamisiin. Wikileaksin dokumenteissa todetaan, että saudien delegaatio oli kommentoinut Afrikan unionin länsisaharalaisille lähettämää kutsua (Afrikan unioni tunnustaa sahrawien tasavallan oikeuden osallistua YK:n kokoukseen). Pyrkimyksenään täyttää Marokon toiveet, joita se perusteli maiden kahdenvälisillä suhteilla ja monitahoisella yhteistyöllä, Saudi-Arabia lähetti kirjeen YK:n pääsihteerille. Kirjeessä maa sanoi boikotoivansa kaikkia tapaamisia ja uhkasi yllyttää muut Persianlahden maat mukaan boikottiin, mikäli Länsi-Saharaa ei jätettäisi tapaamisten ulkopuolelle. Kirjeessä huomautettiin lisäksi, että Marokko on järjestelmällisesti kieltäytynyt tunnustamasta sahrawien itsemääräämisoikeutta.

Huhtikuussa 2016 pidettiin huipputapaaminen Persianlahden maiden ja Marokon kesken. Siinä Persianlahden maat antoivat voimakkaasti tukensa Marokolle Länsi-Sahara-asiassa. Saudi-Arabian kuningas Salman torjui kaikenlaisen puuttumisen Marokon tärkeimpiin intresseihin ja sanoi Marokon kuninkaalle Muhammad VI:lle: ”Julistamme solidaarisuutta kaikkia veljemme Marokon poliittisia ja turvallisuuteen liittyviä seikkoja kohtaan, ja tarkoitan tällä Länsi-Saharan kysymystä.”

Marokko saudien talutusnuorassa

Marokon ja saudien suhde on riippuvainen rahasta, käteislikviditeetistä ja seksiturismista. Suhde kehittyi erityisesti silloin, kun Länsi-Saharassa käytiin sotaa ja Marokon armeijan palkat maksettiin saudien kukkarosta. 1980-luvulla Saudi-Arabia rahoitti Marokon rakentaman hiekkamuurin. Tämä Marokon muurin nimellä kulkeva rakennelma halkaisee Länsi-Saharan kahteen osaan.

Marokko ei voi torjua yhtäkään saudien kuningasperheen pyyntöä tai vaatimusta. Otteen kiristämiseksi Marokkoa on pyydetty osallistumaan kaikkiin Saudi-Arabian tukemiin sotiin kuten Irakin sotaan, Persianlahden sotaan ja sotaan Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi.

Marokkoa pyydettiin lähettämään sotilaitaan myös Jemenin sodan eturintamaan taistelemaan saudien puolesta. Keskelle Iranin ja Persianlahden maiden välistä jännitettä ilmaantui Iranin ja Saudi-Arabian diplomaattinen kriisi. Marokosta tuli ”historiallinen ystävä” ja palvelija, kun diplomaattisuhteet Iraniin katkaistiin ja kaikki kytkökset sen hallitukseen jäädytettiin.

Kuka rahoittikaan Vihreän marssin

Saudi-Arabia seisoo lujana Länsi-Saharaa miehittävän Marokon rinnalla kaikessa tämän jyrkkyydessä ja yhteenotoissa kansainvälisen yhteisön kanssa. Saudien paine oli ratkaiseva, kun Ruotsi estettiin tunnustamasta Länsi-Sahran demokraattista tasavaltaa. Saudien onnistui vetää mukaansa ne arabimaat, joilla on taloussuhteita Ruotsiin ja painostaa näitä olemaan tunnustamatta Länsi-Saharaa.

Mutta miksi Saudi-Arabiaa kiinnostaa Marokon auttaminen poliittisesti nyt aiempaa enemmän? Toisaalta Saudi-Arabia on tukenut Marokkoa taloudellisesti ja on varautunut kattamaan minkä tahansa rahavajeen mihin Marokko sukeltaa. Saudien öljyrahaa pumpattaisiin Marokon valtion kassaan rahareikien tukkeeksi. Mutta koska öljyn hinta on laskenut kolmena viime vuotena, Saudi-Arabia on vähentänyt Marokolle antamiaan varoja ja suunnannut niitä Jemenin sodan tukemiseen. Toisaalta saudien on kompensoitava rahallisen tukensa vähenemistä lisäämällä poliittista tukea Marokolle.

”Saudi-Arabia tukee Marokon alueellista koskemattomuutta kaikin tavoin. Saudiliikemiesten tuleva vierailu eteläisissä maakunnissa on voimakas viesti, jolla Saudi-Arabia uudelleen vakuuttaa tukevansa Marokon alueellista loukkaamattomuutta”, sanoi Saudi-Arabian Marokon-suurlähettiläs Abdelaziz Ben Mohieddine 25. maaliskuuta 2016 marokkolaisten ja saudien tiedotusvälineille.

Marokkolainen miljardööri Othman Benjelloun antoi marraskuisessa haastattelussaan hämmästyttävän lausunnon saudien roolista ns. Vihreän marssin järjestämisestä ja rahoittamisesta. (Marokko järjesti vuonna 1975 niin kutsutun Vihreän marssin, jonka tarkoituksena oli siirtää 350 000 marokkolaista siviiliä asumaan Länsi-Saharaan. Kansainvälinen yhteisö piti tätä operaatiota miehityksen jatkeena. Toim. huom.)

”En maksanut dirhamiakaan siitä 300 miljoonasta dollarista, jolla Vihreä marssi rahoitettiin vuonna 1975”, Benjelloun kertoi. ”Saudiystävämme auttoivat rahoituksessa, koska valtiollamme ei ollut tarpeeksi rahaa.”

Teksti Mohamed Brahim
Suomennos Anu Harju
Kuvitus Elsa Piela