Miehittämättömiä lennokkeja Lapissa

Miehittämättömiä lennokkeja Lapissa

Suomen Lapissa testataan miehittämättömiä lennokkeja, joita käytetään tiedustelutehtävissä Afganistanissa, Pakistanissa, Jemenissä sekä Lähi-idässä. Testauksesta tiedusteltaessa on korostettu lennokkien siviilikäyttöä, mutta asiasta ei ole saatu täyttä varmuutta. Pakistanissa ja Afganistanissa miehittämättömät taistelulennokit tappavat siviilejä – usein lapsia – ja aiheuttavat jokapäiväistä kauhua.

RATUFC on 11 000 neliökilmetrin suuruinen ilmatila, jossa testataan miehittämättömiä lennokkeja aivan Venäjän rajan tuntumassa. Alue ulottuu Kemijärven kaupungin lisäksi Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken kuntiin.

Testaustoiminnan hoitaa osakeyhtiö Robonic Ltd, joka on Safran-Sagem-konsernin tytäryhtiö. Sagem on ranskalainen yhtiö, joka tuottaa teknisiä laitteita sekä sodankäyntiä varten että siviilikäyttöön. Safran on maailmanlaajuinen teollisuusyritys, jonka liikevaihto oli vuonna 2008 10,3 miljardia euroa.

Robonic toimii Tampereelta käsin ja mainostaa testausaluettaan harvaan asuttuna arktisena alueena pakkasineen, kaamoksineen ja kesällä keskiyön aurinkoinen – alueena, jossa ei ole ”ylimääräisiä silmiä”. Robonic hoitaa kaikki luvat viranomaisten kanssa asiakkaittensa puolesta, ja aluetta vuokrataan kolmesta kahdeksaan viikkoon kerralla. Robonic mainostaa asiakkailleen myös ehdotonta luottamuksellisuutta.

Testattavana tiedustelulennokkeja

Haastattelin kesäkuussa puhelimitse Robonicin toimitusjohtajaa Juha Moisiota, joka kertoi kiinnostuneensa alueesta seuratessaan puolustusvoimien harjoituksia. Hän alkoi neuvotella ilmailuviranomaisten ja puolustusvoimien kanssa alueen käytöstä. Vuonna 2006 hän oli ulko- ja turvallisuusvaliokunnan asettaman työryhmän kuultavana ja hänelle näytettiin vihreää valoa testaustoimintaan. Edellä mainittu työryhmä koostui puolustusviranomaisista ja virkamiehistä.

Vuonna 2010 Savukoskelta kotoisin oleva kansanedustaja Markus Mustajärvi teki asiasta eduskuntakyselyn. Silloisen puolustusministerin Jyri Häkämiehen vastauksesta kävi ilmi, että Kemijärvellä on testattu lennokkeja muun muassa Afganistanin Isaf-joukkoja varten.

Robonic vuokraa Kemijärveltä lentokenttää ja maksaa vuokraa käytön perusteella. Moisio kertoi testattavana olleen lähinnä tiedustelulennokkeja. Asiakkaat ovat olleet eurooppalaisia lennokkien valmistajia. Moisio korosti, että taistelulennokkeja ei ole testattu alueella.

Lennokkien uhrit usein siviilejä

Nato ja USA käyttävät miehittämättömiä lennokkeja sodissa ympäri maailmaa, sekä tiedustelutehtäviin ja tappamiseen Afganistanissa, Pakistanissa ja Jemenissä. Israel on käyttänyt niitä Gazan alueella. Niitä pelätään, koska ne lähestyvät hiljaa ja tappavat paljon siviilejä. Tuhansien kilometrien päässä, Yhdysvaltojen Nevadassa, pienessä kopissa istuu niiden ohjaaja, joka myös laukaisee niiden aseet käskystä. Näin on ammuttu muun muassa polttopuita kerääviä lapsia Afganistanissa.

Eräässä haastattelussa 16-vuotias nuorukainen, joka asui Pakistanissa kylässä lähellä Afganistanin rajaa, kertoi elävänsä jatkuvassa pelossa. Hän ei enää käynyt kouluakaan pelkonsa takia. Myös koko kylä eli kauhun vallassa. Haastattelija kysyi, kuinka monta lennokkia poika näki viikossa ja odotti, että tämä olisi vastannut kolme tai neljä. Nuorukainen vastasi että yli kymmenen – ei viikossa vaan päivittäin.

Neljä päivää haastattelun jälkeen hän oli kuollut. Lennokki oli ampunut hänet ja hänen serkkunsa, kun he olivat mopollaan matkalla tätinsä luokse.

Juha Moisio kertoi, että Kemijärvellä ei testata taistelulennokkeja, mutta kuvat Robonicin netissä olevassa mainoksessa esittävät sekä tiedustelulennokkeja että lennokkeja, joihin voidaan asentaa pommeja. Myös maalitaululennokkien testausta mainostetaan.

Yrityksen asiakassuhteet ovat luottamukselliset ja toiminta on pääosin salaista.

Siviilikäyttö vähäistä

Vuonna 2011 eduskuntavaalien alla kemijärveläinen ilmoituslehti kirjoitti, että sotalennokkeja ei enää testata alueella vaan keskitytään siviilitarkoituksiin tarkoitettuihin lennokkeihin. Tämä väite lienee harhautus yleisen mielipiteen rauhoittamiseksi, koska sellaisia lupauksia ei ole annettu ja luottamuksellisuus pitää. Juha Moisio toki huomautti, että viranomaisilla on mahdollisuus valvoa Robonicin toimintaa Kemijärvellä.

Kemijärven kaupungin nettisivuilla on tieto lennokkien ohjaajien koulutusprojektista, johon oli haettu rahaa EU:n sosiaali- ja aluekehittämisrahastoista yhteensä 500 000-600 000 euroa vuonna 2010. Kysyin asiasta Kemijärven kaupungin edustajalta, joka kertoi, että tämä projekti on täysin erillään Robonicin toiminnasta. Robonicista hän totesi, että luottamuksellisuus estää tietämästä, minkä tyyppisiä lennokkeja kentällä ja ilmatilassa testataan. Sen sijaan kaupungin koulutusprojekti koskee vain lennokkeja, joita käytetään siviilipalveluksessa, esimerkiksi metsien arvioinnissa, malmin etsinnässä ja pelastustoimessa. Kysyin, kuinka paljon käyttäjiä on, jolloin hän totesi, että sellainen toiminta on Suomessa niin pientä, että heillä ei ole ollut yhtään asiakasta.

Ei voida olla varmoja siitä,miten provosoivana Robonicin testaustoiminta koetaan Venäjällä. Mielestäni asiasta olisi syytä virittää keskustelua kaikilla tasoilla, niin Kemijärven valtuustossa, jonka kenttää käytetään laukaisupaikkana, kuin eduskunnassakin. Vaikka Robonic on yksityinen firma, kyseessä on silti vieraiden maiden sotateollisuuden tuotekehittely Suomen maaperällä, jossa he pääsevät testaamaan lenokkiensa toimivuutta arktisissa olosuhteissa. Kun kilpajuoksu arktisten alueiden hyödyntämisestä kiihtyy, tästä voi olla heille hyötyä tulevaisuudessa.

Meidän tulee puolustaa arktisten alueiden rauhanomaista hyödyntämistä alueen ihmisiä ja luontoa kunnioittaen. Samoin tulee toimia suhteessa muihin maihin ja alueisiin.

Kerstin Tuomala

www.robonic.fi, www.sagem.com