Pääkirjoitus: Toiveissa rauhanjytky

Pääkirjoitus: Toiveissa rauhanjytky

teemu_kolumni_2018Ruotsin vaaleja seuratessa ajatukset siirtyivät jo Suomen ensi vuoden eduskuntavaaleihin. Ruotsidemokraatit saivat jytkynsä, tosin vaatimattomamman kuin ennakkoon pelättiin. Kotoisissa vaaleissa vastaavaa jännitysnäytelmää ei siltä osin näytä olevan tulossa. Rauhanliikkeen näkökulmasta nykyisen hallituksen politiikka ei kyllä ansaitse kiitosta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on käyttänyt nykyään jo olematonta parlamentaarista mandaattiaan muokatakseen sotilaallisesti liittoutumattomasta Suomesta läntisten sotilasliittojen uskollisen alamaisen. Hänen kaudellaan Suomi on allekirjoittanut lukuisia sotilaallista yhteistyötä koskevia sopimuksia Naton ja yksittäisten Nato-maiden kanssa. Samanaikaisesti Naton ja sen jäsenmaiden kanssa yhdessä ja erikseen järjestettäviä sotaharjoituksia on yhä enemmän ilman, että tästä olisi käyty minkäänlaista poliittista keskustelua. Sotaministeri Niinistön sooloilusta kantaa kuitenkin vastuun koko hallituskoalitio.

Erkki Tuomioja onkin todennut: ”Kapeasta sotilaallisesta näkökulmasta katsoen on vaikea löytää sellaista kansainvälistä harjoitusta, joka ei antaisi jotain lisäarvoa kokemuksen, tiedon ja osaamisen kartuttamisen kannalta Suomen oman puolustuksen vahvistamiselle. (– –) Tällöin poliittinen harkinta harjoitusten muiden asiayhteyksien ja tarkoitusperien suhteen on joko kokonaan sivuutettu tai tehty virkamiesten toimesta tarkoittamatta tai tahallisesti poliittisten päättäjien ohitse. Tarkoittamaton tiedon salaaminen ja päättäjien harhaanjohtaminen on huolestuttavaa ja anteeksiantamatonta, tahallinen suorastaan rikollista.”

Asekaupassa hallitus on myös osoittanut vastuuttomuutensa. Asevienti suuntautuu yhä enenevässä määrin sotaa käyviin ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyviin maihin Lähi-idässä. Suomalaisvalmisteisia panssaroituja ajoneuvoja on jo nähty Jemenin sodassa, joka on tällä hetkellä yksi maailman vakavimmista humanitaarisista katastrofeista. Aseiden ostajana Suomi on puolestaan antanut käytännössä tukensa Israelin laittomalle miehityspolitiikalle ja Gazan sodalle hankkimalla merivoimien ohjukset Israelista.

Toivottavasti nämä ja muut rauhanliikkeen teemat kuten hävittäjähankinta nousevat eduskuntavaalien keskiöön ja seuraava hallitus reivaa Suomen kurssia rauhanomaisempaan suuntaan. Toivotaan jytkyä kaikkien puolueiden rauhanvoimille – nykymenolla voimme unohtaa rauhantahtoisen ulkopolitiikan käsitteen kuvatessamme Suomen linjaa.

Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.