Pääkirjoitus: Rauhanmerellä sotilasruuhka

Pääkirjoitus: Rauhanmerellä sotilasruuhka

Uutisissa kerrottiin äskettäin, että kiinalainen laivasto-osasto on saapumassa heinäkuussa Itämerelle harjoittelemaan Venäjän laivaston kanssa. Tähän mennessähän kaukaisimmat tänne harjoittelemaan tulleet alukset ovat olleet Tyynenmeren toiselta laidalta.

Ruotsi järjestäää syyskuussa Aurora 17 -sotaharjoitukset, joihin osallistuvat armeijan kaikki aselajit. Suomalaisten lisäksi harjoituksiin Ruotsin maaperällä osallistuu ensimmäistä kertaa myös yhdysvaltalaissotilaita. Käytännössä samaan aikaan Venäjä pitää valtavat Zapad (’länsi’) 2017 -sotaharjoitukset yhdessä Valko-Venäjän kanssa. Itämeren alueella tulee siis olemaan melkoinen sotilasruuhka maalla, merellä ja ilmassa. Kylmän sodan jälkeen tällaista tilannetta ei ole ollut. Nyt sitten kiistellään siitä, kuka aloitti aseidenkalistelun – sen sijaan että miettisimme sitä, kuka ensimmäisenä tekisi aloitteen jännitteen liennyttämiseksi.

Rauhanpuolustajat järjesti pienen mutta näyttävän mielenilmauksen Rovaniemellä Suomen järjestämiä ACE 2017 -ilmasotaharjoituksia vastaan toukokuussa. Suomalaiset rauhanjärjestöt ilmaisivat yhdessä huolensa harjoituksista. Nato-maiden sotilaskoneiden, muun muassa USA:n B-52-pommikoneen, vierailu Suomen isännöimissä sotaharjoituksissa on väärä signaali suurvaltojen lisääntyneeseen sotilaallisen aktiivisuuteen lähialueellamme. Rauhanjärjestöjen mielenilmaus herätti vastarintaa. Jälleen kerran leimakirves heilui väittäen, että olisimme Venäjän asialla, koska emme vastusta sen järjestämiä sotaharjoituksia. Rauhanjärjestöt pitävät tietysti kaikkien maiden sotaharjoituksia turhina – mutta suomalaisina toimijoina huolemme kohdistuu erityisesti siihen, miten Suomi asemoituu ja näyttäytyy turvallisuuspolitiikassaan. Emme ole järjestäneet mielenosoituksia sen kummemmin Venäjän omia sotaharjoituksia vastaan kuin protestoineet USA:n ja Nato-jäsenten harjoittelua vastaan lähialueiden Nato-maissa, vaikka rauhanjärjestöt ajavat nimenomaan kaikkien maiden aseidenriisuntaa ja liennytystä.

Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä, herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Kiihtyvä sotilaallinen luonnonvarojen haaskaus ja sen mukanaan tuomat ympäristöongelmat vain lisäävät Itämeremme ahdinkoa. Nekin voimavarat pitää valjastaa kansainvälisessä yhteistyössä suurimman turvallisuusuhkamme, ilmastonmuutoksen, torjuntaan.

Kesästä voi nauttia rauhallisemminkin. Rauhanjärjestöillä on eri puolilla Suomea monenlaista toimintaa pitkin kesää. Kootusti ne löytyvät järjestöjen yhteisiltä rauha.org-nettisivuilta. Muita suositeltavia kesänautintoja ovat esimerkiksi leijojen lennättely, kaarnalaivojen uittelu ja käpylehmien paimennus.

Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.