Kerim Yildiz

Turkki, kurdit ja EU

22.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 952-471-811-1

Turkki, kurdit ja EU, johon Noam Chomsky on kirjoittanut laajan, yleisestikin kiinnostavan esipuheen, on ajankohtaisin ja asiantuntevin esitys kurdien Turkissa kohtaamista ongelmista. Turkin historia kurdivähemmistönsä ihmisoikeuksien rikkojana on pitkä ja vastenmielinen. Nämä edelleen jatkuvat rikkomukset ovat suurin yksittäinen este Turkin EU-jäsenyydelle. Kurdeilta on evätty muun muassa perusoikeudet saada opetusta ja tehdä radio- ja tv-ohjelmia omalla kielellään.

Kerim Yildiz esittelee nykytilanteen taustat ja perehdyttää lukijan lukuisiin aiheisiin, kuten poliittisiin, sivistyksellisiin ja kansalaisoikeuksiin, vähemmistöjen oikeuksiin, pakkosiirtoihin ja kansainvälisen yhteisön velvollisuuksiin Turkkia kohtaan. Kirjan ajankohtaista mielenkiintoisuutta lisää, että Turkin neuvotellessa jäsenyydestä EU:n kanssa Suomi on vuoden 2006 jälkipuoliskon Unionin puheenjohtajamaa – ja laajentumiskomissaarina toimii vielä pitkään suomalainen Olli Rehn.

Kerim Yildiz on maailman johtavia ihmisoikeuksien puolustajia ja johtaa Kurdish Human Rights Project -järjestöä. Hän on saanut kansainvälisen lakimiesten ihmisoikeuskomitean palkinnon työstään ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolesta. Hän on kirjoittanut kirjan myös Irakin kurdeista ja valmistelee teosta Syyrian kurdeista. Esipuheen kirjoittanut Noam Chomsky ei esittelyä kaivanne.

Tekijä: Kerim Yildiz
Alkuteos: The Kurds in Turkey. EU Accession and Human Rights
Suomentanut: Kirsi Komonen
255 s.
nid.
ISBN: 952-471-811-1
ilm. 9/2006