Anna Politkovskaja

Toinen Tshetshenian sota

24.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 952-471-141-9

Toinen Tshetshenian sota on järisyttävää luettavaa – kenties rankinta sotareportaasia, mitä suomen kielellä konsanaan on ilmestynyt.
– Jouko Grönholm, Turun Sanomat (13.4.2003)

Anna Politkovskajaa kutsutaan joskus sankaritoimittajaksi. Hänen vaikuttava teoksensa oikeuttaa ilmaisun.
– Ilta-Sanomat (9.4.03)

Politkovskajan raporttien parasta antia ovat tavallisten ihmisten kertomukset kokemuksistaan terrorisodan jaloissa. Kun sota joskus on ohi, ei kansainvälinen yhteisö voi puolustaa välinpitämättömyyttään sillä, ettei asiasta ollut tietoa. Tässä on yksityiskohtaista tietoa.
– Kansan Uutiset (4.4.03)

Palkittu, tunnettu Tshetshenian sodan reportteri, 43-vuotias venäläistoimittaja ja kirjailija Anna Politkovskaja toimi lokakuussa -02 Moskovassa Dubrovka-teatterin panttivankitilanteen välittäjänä.

Suomessakin vieraillut, tunnettu ja arvostettu Politkovskaja on yksi harvoista Tshetshenian sodan silminnäkijöistä. Hän on vieraillut sodan runtelemassa maassa yli 40 kertaa vuoden 1999 jälkeen. Hän on riippumattoman moskovalaisen Novaja Gazeta -lehden toimittaja ja artikkeleidensa takia hän on joutunut niin Venäjän hallituksen kuin tshetsheenikapinallistenkin tähtäimeen.

Politkovskaja kirjoittaa paljon sekä Tshetshenian siviiliväestöön kohdistuvista että Venäjän armeijan sisällä tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista. Tämä 43-vuotias kahden lapsen äiti on saanut työstään Tshetsheniassa lukuisia toimittaja- ja ihmisoikeuspalkintoja, mutta joutunut myös pidätetyksi, maanpakoon sekä raiskaus- ja tappouhkausten kohteeksi.

Venäjän armeija pidätti Politkovskajan Tshetsheniassa helmikuussa 2001. Hän oli tuolloin tutkimassa armeijan tekemiä raiskauksia, pahoinpitelyitä ja murhia Khatunin kylässä. Kolme päivää kestäneen pidätyksen aikana venäläissotilaat uhkasivat ampua ja raiskata hänet sekä vahingoittaa hänen lapsiaan.

Syyskuussa 2001 tappouhkauksia tuli lisää. Politkovskaja oli artikkeleissaan kommentoinut huhuja, joiden mukaan Venäjän armeija olisi ampunut alas oman helikopterinsa, koska siinä olleet korkea-arvoiset kenraalit kuljettivat todisteita armeijan sotarikoksista. Venäjän puolustusministeriö yritti estää artikkelin julkaisun ja varoitti, että Politkovskaja tapettaisiin mikäli hän palaisi Tshetsheniaan.

Päätoimittajansa kehotuksesta Anna Politkovskaja pakeni Wieniin. Joulukuussa 2001 hän kuitenkin palasi takaisin Moskovaan ja on vannonut jatkavansa Tshetshenian sodasta kirjoittamista – viran-omaisten uhkailusta huolimatta.

“Tämä sota on henkilökohtainen asiani. Kirjani henkilöistä suurin osa on jo kuollut. Joudun hankkimaan heille apua kansainväliseltä yhteisöltä.”

Loppuunmyyty.

Tekijä: Anna Politkovskaja
Alkuteos: Vtoraja Chechenskaja
Suomentanut: Jukka Mallinen
240 s.
nid.
ISBN: 952-471-141-9
ilm. 3/2003