Marki Kurlansky

Suola – Eräs maailmanhistoria

27.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 978-952-471-904-9

TIESITKÖ, ETTÄ SUOLA ON AINOA KIVI, JOTA IHMINEN SYÖ? MAAILMANHISTORIA AIVAN UUDESTA NÄKÖKULMASTA.

Historian mittaan se on ollut paljon muutakin, onhan se varsinkin ennen nykytekniikkaa ollut tärkein säilöntäaine. Aiemmin sitä on pidetty niin arvokkaana, että se on toiminut jopa valuuttana ja ollut yksi tavoitelluimmista raaka-aineista. Suolan takia on solmittu kauppaliittoja, rakennettu laivoja, solmittu kuninkaallisten avioliittoja – ja sodittu. Kuulostaako tutulta? Suola on ollut kuin öljy konsanaan.

Kaikesta tästä ja paljosta muusta Mark Kurlansky on punonut suolan tarinan antiikista nykyaikaan. Matkaan mahtuu monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, aiemmin varjoon jääneitä pitkiä kehityskaaria ja aimo annos yleistä maailmanhistoriaa. Erityisesti suomalainen lukija saa uutta tietoa Hansa-liiton kytköksistä suolaan, sillistä ja turskasta, ja siinä sivussa paljastuu myös ruotsalaisten rakastaman hapansilakan salaisuus. Muutamat ikiaikaiset ruokareseptit elävöittävät muutenkin sujuvaa kerrontaa.

Mark Kurlansky (s. 1948) on amerikkalainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän on julkaissut toistakymmentä kirjaa, joita on käännetty monille kielille.

Suola on epäilemättä paras yleistajuinen tiedekirja, jonka olen lukenut – – Kun Kurlansky sukeltaa suolan pitkään ja kummalliseen kulttuurihistoriaan, koukkuun on mahdoton olla jäämättä.
– Dick Harrison, Svenska Dagbladet

Loppuunmyyty.

Tekijä: Marki Kurlansky
Alkuteos: Salt: a world history
Suomentanut: Kirsi Komonen
374 s.
sid.
ISBN: 978-952-471-904-9
ilm. 10/2007