Michel Chossudovsky

Sota ja globalisaatio

22.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 952-471-161-3

Michel Chossudovsky on Kanadassa asuva brittiläis-ranskalaissyntyinen taloustieteen tutkija, joka työskentelee professorina Ottawan yliopistossa. Like julkaisi vuonna 2002 hänen kirjansa Köyhyyden globalisaatio, ja samoihin aikoihin hän vieraili Suomessakin.

Uudessa teoksessaan Chossudovsky purkaa ansiokkaasti ja analyyttisesti Yhdysvaltain sisä- ja ulkopoliittisia myyttejä. Hän pohtii mm. 11.9.2001 tapahtuneen terrori-iskun syitä ja seurauksia. Chossudovsky väittää maailman talouden tarvitsevan paitsi öljyä, myös huumeita. Huumekaupan tärkeä keskus on Afganistan. Sen ja Pakistanin alueilla tuotetaan suurin osa maailman heroiinista.

Chossudovsky väittää USA:n rahoittaneen CIA:n välityksellä Pakistanin sotilastiedustelupalvelu ISI:ä, jonka leireillä puolestaan koulutettiin al-Qaidan taistelijoita. Teoksen mukaan näin tapahtui sekä republikaanien edellisellä valtakaudella että Clintonin johtamalla demokraattien kaudella.

Chossudovsky pohjaa väitteensä julkisiin Yhdysvaltain kongressin ja senaatin julkaisemiin asiakirjoihin, jotka löytyvät teoksen viitteistä ja lähdeluetteloista. Myös Osama bin Ladenin nimi tulee useasti esiin kongressien papereissa, eikä häntä suinkaan mainita etsittynä terroristina, vaan koulutukseen osallistuvana taistelijana.

***

Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ei ole suunnattu islamilaisen fundamentalismin patoamiseen, itse asiassa pikemminkin päinvastoin. Syyskuun 11. päivän vanavedessä tapahtunut radikaalin islamin merkittävä nousu Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa sopii Washingtonin salaiseen suunnitelmaan. Suunnitelmaan kuuluu pikemminkin kansainvälisen terrorismin ylläpito kuin taisteleminen sitä vastaan. Tarkoitus on horjuttaa kansallisia rakenteita ja estää sellaisten aitojen kansalaisliikkeiden synty, jotka vastustavat Amerikan imperiumia. Washington tukee edelleen CIA:n salaisten operaatioiden välityksellä islamilaisen fundamentalismin etenemistä, etenkin Kiinassa ja Intiassa. Ahdasmielisten, fundamentalististen ja muiden vastaavien liikkeiden kasvu palvelee kaikkialla maailmassa yleensä Yhdysvaltojen etuja. Näitä moninaisia järjestöjä ja aseistettuja kapinallisia on kannustettu varsinkin maissa, joiden valtiolliset instituutiot ovat sortuneet IMF:n tukemien talousreformien alle. IMF:n talouslääkkeiden soveltaminen saa usein aikaan etnisen ja sosiaalisen nahistelun ilmapiirin, joka puolestaan suosii fundamentalismin kasvua ja yhteisöjen välistä väkivaltaa. Fundamentalistijärjestöt tuovat oman osansa prosessiin tuhoamalla ja syrjäyttämällä maalliset instituutiot.

Lyhyellä aikavälillä fundamentalismi luo erillisiä etnisiä ja sosiaalisia yhteisöjä. Se heikentää ihmisten mahdollisuuksia järjestäytyä Amerikan imperiumia vastaan. Nämä järjestöt tai liikkeet, esimerkiksi talebanit, yleensä kiihottavat Setä Samulin vastaiseen rintamaan sellaisella tavalla, josta ei ole mitään todellista uhkaa Amerikan laveammille geopoliittisille ja taloudellisille eduille. Washington on koko ajan tukenut järjestöjen kehittymistä keinona riisua aseista ne yhteiskunnalliset liikkeet, joiden se pelkää uhkaavan Yhdysvaltojen taloudellista ja poliittista ylivaltaa.

Loppuunmyyty.

Tekijä: Michel Chossudovsky
Alkuteos: War and Globalisation
Suomentanut: Petri Stenman
175 s.
nid.
ISBN: 952-471-161-3
ilm. 1/2003