Kujala, Tapio, Pyörre, Susanna ja Salomaa, Mika (toim)

Pommeja ja puskutraktoreita – palestiinalaiset rauhan panttivankeina

15.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 951-578-959-1

TOINEN TODELLISUUS UUTISKUVIEN TAKANA

Arafat meni tapaamaan Jumalaa tiedustellen: “Kaikkivaltias Jumala, tuleeko Palestiinaan koskaan rauhaa?” Jumala katsoi häntä surumielisesti ja vastasi: “Kyllä toki, muttei minun elinaikanani.
– Mikko Lohikosken artikkelista

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak), Suomen Rauhanpuolustajien ja Like-kustantamon yhteistyöllä tuotettu kirja Pommeja ja puskutraktoreita – palestiinalaiset rauhan vankeina on sukellus Lähi-idän konfliktin syihin eri osapuolten henkilökohtaisten kokemusten kautta. Se tarkastelee alueen ihmisten todellisuutta itsemurhaiskujen ja väkivaltaisten uutiskuvien takana.

Kirjan synnyn taustalla on vahvasti vaikuttanut kehitysyhteistyöprojekti, jossa Diakonia-ammattikorkea-koulun Turun yksikkö on ollut mukana koko nelivuotisen olemassaolonsa ajan. Betlehemissä toteutettavaan viestinnän projektiin osallistuneet opettajat ja opiskelijat ovat saaneet paikan päällä todeta, miten paljon uutisten välittämät kuvat vääristävät totuutta ja miten yksipuolisesti ne esittävät tapahtumien kulun syyllisiä etsien. Halu kertoa myös tarinan toinen puoli on pannut alulle nyt julkaistavan kirjan kokoamisen, johon lisäväriä tuovat Diakin medianomiopiskelijoiden kuvaukset kahden erilaisen kulttuurin kohtaamisesta sekä kokemuksista konfliktin keskellä.

Kirjassa käsitellään erityisesti miehittäjän ja miehitetyn välisen “rauhanprosessin” katkeraa välirikkoa sekä sen syitä ja seurauksia. Palestiinalaisten kansannousun ohella kirja selvittää Israelin, Palestiinan ja länsimaiden median antamaa kuvaa Palestiinan konfliktista sekä median mahdollista vaikutusta tapahtumien kulkuun. Julkaisuun ovat kirjoittaneet mm. arkkipiispa Jukka Paarma, piispa Munib Younan, professori Gadi Wollfsfeld Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta, professori Quastandi Shomaly Betlehemin yliopistosta ja yhteyspäällikkö Mikko Lohikoski.

Tekijä: Tapio Kujala, Susanna Pyörre ja Mika Salomaa (toim.)
185 s.
nid.
ISBN: 951-578-959-1
ilm. 3/2002