Ale!

Chirot, Daniel & McCauley, Clark

Miksei tapeta niitä kaikkia? Poliittisen joukkomurhan logiikka ja ehkäisy

28.00  0.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 978-952-01-0064-3

Perustava teos kansanmurhien psykologiasta.

Pystykorva-klassikossa Ihmisyys Jonathan Glover perehtyi 1900-luvun valtaviin kansanmurhiin lähinnä yksilön näkökulmasta. Daniel Chirot ja Clark McCauley perehtyvät nyt samaan aiheeseen laajemmin ja tuoreemmin etupäässä yhteisön ja yhteiskunnan kannalta. Heidän päällisin puolin yllättävä havaintonsa onkin, että kansanmurhia ja muita laajoja poliittisia joukkomurhia tapahtuu loppujen lopuksi verrattain harvoin, koska eri yhteisöt ovat aikojen saatossa kehittäneet lukuisia tapoja ratkaista konfliktinsa ilman verenvuodatusta.
Kirjoittajien esimerkit yltävät Raamatun kertomuksista edelleen käynnissä olevaan Darfurin kriisiin. Kaiken joukkotuhonnan taustalta tuntuu löytyvän samat inhimilliset syyt, kuten pelko, inho, kostonhimo ja viha. Perehtyessään poliittisten joukkomurhien motiiveihin kirjoittajat pystyvät tekemään teot ymmärrettäviksi ja sitä kautta ehdottamaan – osin historian valossa – menettelytapoja tällaisten välikohtausten ehkäisemiseksi.
Akateemisesta taustastaan huolimatta Chirot ja McCauley kirjoittavat ymmärrettävästi ja sujuvasti aiheestaan, johon he ovat perehtyneet perusteellisesti niin kirjallisuuden kuin kenttätyön kautta monet vuodet. Harvoin näin kauheista tapauksista saa lukea näin uppoutuneesti.

Kirja yhdistelee loisteliaalla tavalla psykologiaa ja historiallista yhteiskuntatiedettä avaten näin aivan uuden näkymän joukkoväkivallan tutkimukseen. Tämä hämmentävyydestään huolimatta toiveikas kirja kiinnostanee paitsi alan asiantuntijoita myös kaikkia, jotka haluavat ymmärtää yhtä aikamme moraalisesti monimutkaisinta kysymystä.
–Robert Hefner

Tekijä: Daniel Chirot ja Clark McCauley
Alkuteos: Why not kill them all?: the logic and prevention of mass political murder
Suomentanut: Petri Stenman
297 s.
nid.
ISBN: 978-952-01-0064-3
ilm. 9/2008