Ale!

Nadire Mater

Mehmedin kirja

24.00  3.50 

Vain 1 varastossa

tuotetunnus (SKU) 951-578-852-8

“Kalashnikovit ryskivät kuolonlaulua jossain kaukana, ja aseveli kaatuu syliin aivot pellolla.”

Vuodesta 1984 lähtien noin 2,5 miljoonaa nuorta miestä on suorittanut asepalveluksensa Turkin kaakkoisella poikkeustila-alueella. Kun mukaan lasketaan heidän perheensä, sota on koskettanut 15 miljoonaa ihmistä. Ja tuttavat mukaan luettuna voi sanoa, että yli puolet turkkilaisista on ehtinyt tulla tutuksi sodan kanssa. Eikä siihen laskutoimituksiakaan tarvita.
– Nadire Mater

Toimittaja Nadire Mater haastatteli yli 40 turkkilaismiestä, entistä sotilasta. He kertoivat raastavia, jännittäviä ja liikuttavia tarinoita Turkissa riehuvasta sisällissodasta. Turkin vihollinen on kurdit, näiden miesten vihollinen on painajaismainen sotilasmenneisyys. “Mehmed” on Turkin “Matti Meikäläinen” – yhden Mehmedin tarina voisi olla heidän kaikkien.

Mater on koko aikuisikänsä taistellut ihmisoikeus- ja sanavapausasioiden parissa. Turkissa ei ole helppoa olla ihmisoikeusaktivisti, varsinkin jos on nainen. Mater on pidätetty useita kertoja, ja tämäkin kirja on kielletty Turkissa. Myös hänen 21-vuotias tyttärensä on ollut pidätettynä mielenosoittamisen takia. Mehmedin kirja on käännetty mm. saksaksi, italiaksi ja kreikaksi. Turkin kustantajien järjestö valitsi Materin vuoden 1999 kirjailijaksi ja Human Rights Watch on myöntänyt hänelle toimittajien ihmisoikeuspalkinnon.

Tekijä: Nadire Mater (koonnut)
Alkuteos: Mehmedin kitabi
Suomentanut: Tuula Kojo
378 s.
nid.
ISBN: 951-578-852-8
ilm. 1/2002