Pekka Isaksson

Kallonmittaajia ja skinejä

23.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 952-471-542-2

Rasismi on sanana nuori, mutta rasistisella ajattelulla ja tieteellisillä rotuteorioilla on monivuosisatainen historia. Kallonmittaajia ja skinejä analysoi rasismia kiinteänä osana eurooppalaista aatehistoriaa ja mentaliteettien kehitystä risti- ja löytöretkistä alkaen.

Auschwitz ja tieto Euroopan juutalaisten kansanmurhasta synnyttivät antirasistisen konseksuksen, joka on alkanut murentua 1970-luvulta lähtien. Rasistinen ajattelu ja väkivalta lisääntyvät Euroopassa. Tieteessä on jälleen ryhdytty selittämään ihmistä, yhteiskuntaa ja historiaa “rodulla”. Rasistisista äärioikeistolaisista puolueista on tullut useissa maissa vaikutusvaltaisia poliittisia liikkeitä.

Oululaisten aatehistorioitsijoiden FL Pekka Isakssonin ja FT Jouko Jokisalon teos on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys rasismin aatehistoriasta. Se tarjoaa historiallisen näkökulman rasismin nousun ymmärtämiseksi ja analysoi rasismin voimistumisen yhteiskunnallisia taustoja.

“Teoksen parhaat puolet voi tiivistää seuraavasti: juuret, kontekstualisointi ja perinpohjaisuus … Lisäksi se avaa laajoja näköaloja moderniin länsimaiseen yhteiskuntaan ja auttaa sen ymmärtämisessä.” – Ydin

Loppuunmyyty.

Tekijät: Pekka Isaksson ja Jouko Jokisalo
Sivumäärä: 281
Painosasu: nid., uusintapainos
ISBN: 952-471-542-2
ilm. 8/2005