Airi (toim.) Markkanen

Huomio! Romaneja tiellä

18.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 978-952-01-0786-4

“Älkää antako niille rahaa”, sanoi entinen pääministeri

Romanit saavat äänen ihmisinä ja yksilöinä, mutta myös ilmiön taustat ja yhteydet tulevat selviksi. Köyhyyden ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden riivaamat romanit joutuvat valtaväestön suvaitsemattomuuden, ennakkoluulojen ja rasismin uhreiksi. Kaikkialla, niin kotimaissaan kuin muuallakin, romanit halutaan pois silmistä, pois mielestä.

Kesä tuo Kaakkois-Euroopan romaneita enemmän myös Suomen kaupunkien kaduille, siltojen alle ja parkkipaikoille. Kesä tuo samalla esiin myös suomalaisten asenteet ja niiden koventumisen.

Romanien tulo Suomeen on vain köyhyyden kiertokulkua, ja toisaalta Helsingin Kalasatamassa kohtasivat äärimmäinen köyhyys ja yltäkylläisyys: kun romanit saatiin häädettyä, paikalle alettiin rakentaa Helsingin Manhattania – kirjan artikkeleissa käsitellään näitäkin aiheita. Yhdentoista kirjoittajan omasta näkökulmastaan asiantuntevasti laatimat artikkelit antavat ajattelemisen aihetta sekä maahantulon jyrkille vastustajille että romanien ihmisoikeuksista huolestuneille. Osa artikkeleista käsittelee romanien oloja lähtömaissa, kuten Romaniassa, Bulgariassa ja entisen Jugoslavian alueella.

Kirjan kirjoittajat ovat tutkijoita, toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja. Kirjoittajat lahjoittavat kirjoituspalkkionsa monikulttuuristen naisjärjestöjen katto-organisaatiolle, Monika-naiset liitto ry:lle.

Tekijä: Airi Markkanen (toim.)
Sivumäärä: 200
Painosasu: nid.
ISBN: 978-952-01-0786-4
ilm. 5/2012