[Bannerit] jasenhankinta2015 (19.01.15)  
 

RaPussa Afrikkaa, radikaalia oikeistoa, kurdeja ja Gandhia

04.05.2016

[rapu] rapu2kansi (04.05.16)
Rauhan Puolesta 2/2016 on taas jaettu mm. Rauhanpuolustajien jäsenille. Tämänkertaisessa tiiviissä tietopaketissa käsitellään esimerkiksi Länsi-Saharaa, Marokkoa ja Malia, Jouko Jokisalon uutta Euroopan radikaali oikeisto -kirjaa, Pentagonia ja ilmaston lämpenemistä, kurdeja, joita länsimaat eivät tue, sekä Gandhia ja Intian itsenäistymistä. Lue, ihmettele ja ylläty! »»»

 

Rajat auki rauhalle

03.05.2016

[Ajankohtaista] rauhaorgin_kansi (03.05.16)"Rauhanliike vaatii rajoja auki rauhalle. Konkreettisesti se tarkoittaa muun muassa sitä, että Suomen tulee kantaa vastuunsa sotia pakenevista turvapaikanhakijoista ja pitää huoli siitä, ettei sotilaallinen vastakkainasettelu ainakaan omien toimiemme ansiosta lisäänny Itämeren alueella. Sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden tulee olla niin kansallinen kuin kansainvälinenkin tavoitteemme."
Yllä on tiivistettynä rauhanjärjestöjen yhteiset teemat Rajat auki rauhalle -tapahtumassa 14.5. Teemoja käsittelevä teksti julkaistiin rauha.org-liitteessä, joka ilmestyi Voiman 4/2016 välissä. Liite on luettavissa myös rauha.org-portaalissa. »»»

 

Rauhanpuolustajat: Vuoropuhelua aseiden kalistelun sijaan

26.02.2016

[Ajankohtaista] notwelcome (19.02.16)Rauhanpuolustajien mielestä Yhdysvaltojen panssariajoneuvojen ja hävittäjien tulo Suomeen harjoittelemaan on väärä viesti kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa. Suomen ja Pohjolan etu ei ole asettua Yhdysvaltojen käytettäväksi, kun se kasvattaa sotilaallista läsnäoloaan Euroopassa Venäjää vastaan. »»»

 

Ilmastonmuutos pakottaa liikkeelle

13.04.2016

[Ajankohtaista] piiput (13.04.16)Asetuotanto ja sotaharjoitus saati sotiminen on typerintä, mitä tässä tilanteessa voi tehdä: resurssien loismaista käyttöä ja tarpeettomia saastepäästöjä, kirjoittaa Kirsti Era. »»»

 

BDS-liikettä vastaan hyökätty

21.04.2016

[Ajankohtaista] bds (21.04.16)Palestiinalaisten aloittamaan Israelin apartheid-hallinnon boikotointia ajavaa BDS-liikettä (Boycott, Disinvestment & Sanction) vastaan on hyökätty Euroopassa ja muualla. Esimerkiksi Ranskassa BDS-aktivisteja on tuomittu oikeudessa. Rauhanpuolustajat on allekirjottanut Euroopan unionille osoitetun kansainvälisen vetoomuksen, josa ilmaistaan tuki oikeudelle boikotointiin ja siitä kampanjoimiseen.
Rauhanpuolustajat toivoo mahdollisimman monen järjestön tukevan kampanjaa. Allekirjoitettava vetoomus löytyy täältä.

»»»
 

Rauhanpatsaalla kannustettiin pitämään rauha, ei varustautumaan sotaan

07.04.2016

[Ajankohtaista] Renvallin rauhanpatsaalla (07.04.16)Essi Renvallin suunnittelemalla Rauhanpatsaalla Helsingin Kaivopuistossa järjestettiin keskiviikkona 6.4. pienimuotoinen rauhantapahtuma Pidetään rauha, jossa patsas koristeltiin pace-rauhanlipuin.
Tapahtuman keskeinen viesti oli se, että sotaan varustautuminen nielee koko maailmassa rahoja, joita tarvittaisiin ihmisten hyvän elämän ylläpitämiseen. "Suomessa armeijan menoja kasvatetaan, vaikka hallituksemme leikkaa koulutuksesta, terveydenhuollosta, humanitaarista avustustyötä tekeviltä järjestöiltä ja rauhanjärjestöiltä", totesi Rauhanpatsaalla puhunut Lea Launokari Naiset Rauhan Puolesta -järjestöstä. »»»

 

Siviilien puhetta rauhasta, Natosta ja turvallisuuspolitiikasta

05.04.2016

[Tapahtumat] pululogo sininen (19.03.12)Turvallisuuspolitiikasta puhuvat julkisuudessa tarkoin valikoidut tutkijat ja sotilaat, ja Tampereen Rauhanpuolustajat halusi tuoda keskusteluun siviilinäkökulman.
Pulu-TV:ssä keskustelevat Rauhanpuolustajien varapuheenjohtajan Jouni Sirénin johdolla kansainvälisten suhteiden emeritusprofessori Jyrki Käkönen ja opiskelija ja kansalaisaktivisti Minna Mentula. Aiheena muun muassa Yhdysvaltojen sotilaiden sotaharjoitukset Suomessa. Pulu-TV:n ohjelman kesto on 15 minuuttia. Katso keskustelu täältä. »»»

 

Myös rauhaan tarvitaan joukkovoimaa

14.03.2016

[Ajankohtaista] demo 12.3. (14.03.16)Lauantaina 12.3. Helsingissä järjestetty Joukkovoima-mielenosoitus keräsi 8000 osanottajaa eri puolilta Suomea. Rauhanpuolustajien varapuheenjohtaja Kirsti Era piti tapahtumassa puheenvuoron, jossa hän nosti esiin mm. sen, että Suomen asemenoja nostetaan, vaikka hyödyllisistä asioista leikataan. Hallitus leikkaa köyhimmille meneviä järjestöjen kehitysapuja, mutta kasvattaa firmojen rahoitusta yhdeksänkertaisesti. Rauhantoiminnan rahoitustakin leikataan, vaikka juuri nyt tarvitaan rauhankasvatusta ja tietoa konfliktien syistä ja torjumisesta sekä toimintaa rauhanomaisien ratkaisujen puolesta. Tuloerot, työttömyys ja leikkaukset synnyttävät vain pelkoa ja vihaa. »»»

 

Länsi-Sahara-kampanja jatkuu, katso video

08.03.2016

[Ajankohtaista] sinisormi juuso (09.02.16)40 vuotta miehitystä on liikaa. Tuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat ottaneet itsestään kuvan sininen sormi pystyssä, joilla on vaadittu kansanäänestyksen järjestämisestä Länsi-Saharan itsenäisyydestä.

Pyysimme ihmisiä osallistumaan kampanjaan kuvilla, joista kokosimme videon länsisaharalaisen räppäri Yslemin kappaleeseen "Lanza un dedo al cielo".

Voit osallistua kampanjaan sosiaalisessa mediassa omalla kuvallasi. Muista käyttää kampanjan hashtageja:
‪#‎referendumnow‬ ‪#‎westernsahara‬

»»»
 

Intia, Irak, Yhdysvallat, Ukraina uusimmassa RaPussa!

26.02.2016

[Ajankohtaista] Kansi Rapu 1 2016 (26.02.16)Rauhan Puolesta -lehden numerossa 1/2016 seurataan Mikko Zengeriä Keralan kujille, kuullaan irakilaisen taiteilijan ja turvapaikanhakijan Hodhayfa Salihin elämästä ja kokemuksista, luetaan Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeestä sekä mietitään ilmastonmuutosta ja Yhdysvaltojen armeijan saasteita. Mukana Vladimir Teleginin koskettavia kuvia Ukrainan sodan jaloissa elävistä lapsista. »»»

 

Lapin piirijärjestö ei hyväksy sotaharjoituksia Yhdysvaltojen kanssa

04.03.2016

[] pululaatikko (20.02.12)Rauhanpuolustajien Lapin piirijärjestö otti kokouksessaan kantaa Suomen ja Yhdysvaltojen toukokuisiin sotaharjoituksiin. "Poliittinen tilanne on jännittynyt alueellamme sotaharjoitusten lisääntyessä", sanotaan piirijärjestön tiedotteessa. »»»

 

Kukkia Jan Palachin haudalle

25.02.2016

[Ajankohtaista] kukkia, Sekka Kamisaka, nypl.digitalcollection (25.02.16)

Tämä demokratian alennustila
Ei kukaan niitä tänne äänestänyt
Yritän huutaa:
– Ei vieraan valtion sotavoimia maahani!
Ääneni hukkuu somen kakofoniaan


Pentti Salmela ottaa runollaan kantaa muun muassa "rauhankumppanuuteen", isäntämaasopimukseen ja sotaharjoituksiin.

»»»
 

Amerikkalaisaktivistit suomalaisille: Kouluttautukaa ja pysykää erossa Natosta

11.02.2016

[Ajankohtaista] KathyKelly (10.02.16)Tammikuussa Suomessa vieraili amerikkalaisia rauhanaktivisteja, joita Rauhan Puolesta -lehti haastatteli. Heistä kertova juttu julkaistiin vuoden ensimmäisessä printtilehdessä.
Sivuiltamme voit nyt lukea Kathyn, Cathyn ja Davidin ajatuksia enemmänkin. Heistä USA:n maailmanpoliisin rooli ja valtion sekaantuminen konflikteihin eri puolilla maailmaa on osaltaan synnyttänyt nykyisen pakolaiskriisin. Omakohtaisia kokemuksia heillä on erityisesti Irakista, jonne he matkustivat protestoidakseen USA:n hyökkäystä ja tavallisia kansalaisia kuristavaa taloussaartoa. »»»

 

Turvallisuuspolitiikan rajut muutokset ovat uhka

19.02.2016

[rapu] RaimoPesonen2016 (05.02.16)Suomen turvallisuuspolitiikka on rajussa muutoksessa. Yhtenä sen merkkinä eduskunnan puolustusvaliokunta yllätetään amerikkalaisten F-15-ilmaherruushävittäjien Venäjän rajan tuntumassa järjestettävällä harjoituksella, ja pienen kaivelun jälkeen tulee tieto myös amerikkalaisen panssarikaluston maahantulosta, kirjoittaa Raimo Pesonen. »»»

 

Ville Pirinen sai Puupäähatun

11.02.2016

[Ajankohtaista] VillePirinen (11.02.16)Rauhan Puolesta -lehden Lumottu metsä -sarjakuvaa piirtävä Ville Pirinen palkittiin 3. helmikuuta Puupäähatulla. Suomen Sarjakuvaseura toteaa palkintonsa perusteluissa, että Pirisen teoksissa näkyy rakkaus suomalaiseen huumoriin ja hulluuteeen. »»»

 

HUOM! Helsingin-toimiston lankapuhelinnumero poistui käytöstä

09.02.2016

[Ajankohtaista] puhelin (11.01.16)Rauhanpuolustajien Helsingin-toimiston lankapuhelinnumero on poistunut käytöstä. Käytössä ovat numerot 0503581441 (toimisto) sekä 0505941499 (toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro).

Kuva: Matt Reinbold, Creative Commons »»»

 

Rauhantyöpaikka-palkinto Helsingin mielenterveystyöntekijöille

19.01.2016

[Rauhantoimikunta] Rauhantyöpaikka 2015 (19.01.16)Ay-väen rauhanpäivillä Kouvolassa jaettiin jälleen Rauhantyöpaikka-palkinto. Joka toinen vuosi Työpaikkojen rauhantoimikunta palkitsee jonkin työpaikan, ammattiosaston tai yhdistyksen rauhan- tai solidaarisuustyöstä. Kiertävä palkinto, euralaisen Orvo Saarisen tekemä kyntöauran terä periaatteella "Miekat taotaan auroiksi", luovutettiin sunnuntaina 17.1. Helsingin mielenterveystyöntekijät JHL ry:lle (os. 580), jonka jäsenistö koostuu Helsingin alueen mielenterveysalan työntekijöistä. Palkinnon vastaanottivat Hanna Toiviainen-Conteh (kuvassa oikealla), Eeva Japola ja Kalevi Kannisto. »»»

 

Länsivaltojen toimet suuri syy pakolaisvirtoihin

17.12.2015

[Ajankohtaista] karim (17.12.15)Kertomukset sotaisasta Lähi-idästä eivät tutkija Karim Maichen mielestä kestä syvempää historiallista tarkastelua. Vaikka uskonnot nähdään usein konfliktien aiheuttajina, syitä pitäisi pikemminkin etsiä sosioekonomisesta tilanteesta. Maiche käsitteli aihetta Uudenkaupungin Rauhanpuolustajien järjestämässä tilaisuudessa "Sota, terrorismi ja pakolaisuus" 12.12. »»»

 

Rojava - itsehallintokokeilu Syyrian sodan keskellä

14.12.2015


[rapu] sinam (17.04.15)Demokratia ei ole juurtunut Lähi-idän maaperään. Alueen maissa hallinto on pääsääntöisesti enemmän tai vähemmän diktatorinen. Syyrian kurdialueilla yritetään kuitenkin toteuttaa ainutlaatuista demokraattista itsehallintomallia. Syyrian kurdialueiden eli Rojavan hallinnon Euroopan-edustaja Sinam Mohamad vieraili Suomessa viime huhtikuussa. Häntä haastateltiin Rauhan Puolesta -lehdessä 2/2015.

Rauhanpuolustajien Rojava-ryhmässä Facebookissa julkaistaan asiaan liittyviä artikkeleita ja tapahtumatietoja koti- ja ulkomailta. »»»

 

Taustaa Malin tapahtumiin ennen kriisinhallintajoukkojen lähettämistä

01.12.2015


[rapu] rapu-6-13 (03.03.14)Yle uutisoi maanantaina 30.11., että "Suomi tarjonnee Ranskalle sittenkin sotilaallista tukea kriisinhallintajoukon muodossa, vaikka suunnitteli ensin tarjoavansa lähinnä viranomaisyhteistyötä. Ylen tietojen mukaan helpoimmin saataisiin liikkeelle YK-kriisinhallintajoukko Maliin."
Ennen kuin ulkoministeriö alkaa hätiköidysti toimia, kannattaisi senkin väen tutustua Malin tapahtumien taustoihin. Tässä lukuvinkkinä Karim Maichen artikkeli Rauhan Puolesta -lehdestä parin vuoden takaa. »»»

 

Meidän siirtomaasotamme

19.11.2015

[rapu] pesonen_kolumni (28.10.14)Pariisin terrori-iskujen jälkeinen poikkeuksellinen tilanne avaa ohituskaistan monille epäsuosituille tai kyseenalaisille hankkeille, kirjoittaa Raimo Pesonen. »»»

 

Terrorismin vastainen sota?

16.11.2015

[Ajankohtaista] stop all wars now (16.11.15)Voiko terrorismia vastustaa sotilaallisin keinoin? 13.11.2015 kysymykseen saatiin jälleen kielteisiä vastauksia niin Pariisissa kuin Beirutissa. Siispä sotimisen on loputtava, samoin asebisneksen, ja Nato sekä muut sotilasblokit on lakkautettava, toteaa Kirsti Era. »»»

 

Pulu-TV:n online-dokumentti Nikolai Donskovista

26.10.2015

[Ajankohtaista] Online Donskov (23.10.15)Николай Донсков – портрет петербургского журналиста
Nikolai Donskov – pietarilaisen toimittajan muotokuva

Helsingin kirjamessujen hengessä Pulu-TV:n haastatteludokumentti pietarilaisesta toimittajasta Nikolai Donskovista on katsottavista perjantaista 23.10. kello 17 alkaen. Dokumentin kesto on 25 minuuttia. Dokumentin voi katsoa täällä.

Donskov on mukana kirjamessuilla suomalaisen Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden edustajana.

/ »»»
 

Rauhanjärjestöt: Rajat auki ihmisille ja kiinni aseilta

23.10.2015

[Ajankohtaista] yk (23.10.15)Lauantaina 24.10. on YK:n päivä, jota vietetään Yhdistyneiden kansakuntien perustamisen kunniaksi. Tänä vuonna YK täyttää 70 vuotta. Päivä käynnistää myös kansainvälisen aseistariisuntaviikon, jonka aikana Suomessa ja muualla maailmassa järjestetään lukuisia rauhaa ja aseistariisuntaa käsitteleviä tapahtumia. Rauhanliitto, Sadankomitea ja Rauhanpuolustajat kommentoivat aseistariisunnan tilaa ja rauhan- ja kehitysyhteistyöavustusten leikkauksia. »»»

[Bannerit] länsi-sahara_keskipalsta (23.08.13)
[Bannerit] rasismi_keskipalsta (23.08.13)
[Bannerit] lähi-itä_keskipalsta (23.08.13)
[Bannerit] sota_ja_rauha_keskipalsta (23.08.13)
[Bannerit] rauhankasvatus_keskipalsta (08.11.13)
[Bannerit] pohjois-afrikka_keskipalsta (23.08.13)
[Bannerit] nato_keskipalsta (23.08.13)
[Bannerit] venaja-keskipalsta (10.09.13)

 
Tapahtumat


Rauhanpuolustajien yleiskokous, 5.6. Turku

Pax-festivaali, 31.7. Helsinki

Loviisan Rauhanfoorumi 5.–7.8. Loviisa

© 2016 Suomen Rauhanpuolustajat ry, Hämeentie 48, 00500 Helsinki, 050 3581441, pulut(a)kaapeli.fi